Koirat
Omistaja
Pentuja
Pentueuutisia
Kuvat
Linkit
Vieraskirja

Etusivu

 

 

Elämää amstaffin kanssa.

Amstaffi on hyvin lämpöä ja pehmeitä alustoja rakastava otus. Amstaffia hankkiessa kannattaakin varautua isomman sängyn ostoon. Kielloista huolimatta karvainen otus saattaa yöllä kömpiä emäntäänsä/isäntäänsä lämmittämään.
Pennuilla, varsinkin amstaffin pennuilla on tarve purra kaikenlaista. Pennun yksin ollessa huonekalut voivat saada uuden ilmeen tai tasaiset seinät muuttua hyvinkin epätasaiseksi. Listat taitavat olla yleisin remontin kohde puisten huonekalujen lisäksi. Erilaiset aktiivilelut tai pahvipurkit voivat auttaa säästämään omistajan omaisuutta.
Ylemmässä kuvassa huonekalumuotoilija Aco ja alemmassa saman harrastuksen edustaja Nala. Molemmilla harrastus loppui noin 2 vuotiaana.
Koira tarvitsee lenkkeilyä joka päivä. Amstaffi on aktiivinen rotu ja vapaana juoksentelu on hyvin tärkeätä. Aina ei ole hyvä ilma, mutta lenkille on lähdettävä. Varsinkin kesällä uinti ja kuralammikot viilentävät mukavasti.
Amstaffi tarvitsee kokonsa puolesta paljon monipuolista ruokaa, joka edesauttaa terveellistä elämää. Amstaffi tykkää käyttää leukojaan ja erilaiset luut tai broilerin siivet raakana (kuvassa) pitää mielen virkeänä ja hampaat puhtaina. Hyvälaatuinen koiran kuivamuona maksaa n. 50e/15kg. Aikuisella amstaffilla se kestää noin kuukauden.

Narttu? Nartut koetaan yleensä helpommaksi kuin urokset. Nartut ei ehkä ole yhtä vilkkaita ja rämäpäitä. Vaihteluita kuitenkin yksilöiden välillä on paljon. Yksi suuri ero kuitenkin on narttujen 2 x vuodessa tuleva kiima/juoksuaika, joka kestää 2-4 viikkoa. Tällöin pitää olla tarkkana, ettei satu vahinkoja.

Vai uros? Urokset ovat yleensä yksinkertaisia häseltäjiä, joilla on aina "kiima" kun narttuja on lähellä. Urokset ei yleensä omaa niin kieroa luonnetta kuin nartut, vaan asiat päätellään helmitaulu matematiikalla.
Amstaffi ei ole koirapuistokoira, vaikka yleensä se tulee kyllä toimeen lähipiirin koirien kanssa. Aikuiset urokset ei usein siedä samaa sukupuolta olevia vieraita omalle reviirilleen. Luonteissa on kuitenkin paljon hajontaa laidasta laitaan. Kuvassa hyvät kaverukset Nala ja Aada.
Lähdet sitten eräretkelle, veneilemään tai kaupunkilomalle, niin amstaffi on aina mukana. Amstaffi on monipuolinen harrastus- ja matkustuskaveri, joka nauttii kun elämässä tapahtuu. Kuvassa Aco nauttii veneen kyydissä.

Takaisin

Outi Viitanen - outikokkon (at) gmail.com - 0407212283 - Rovaniemi - Päivitykset